Jättipalsamihaaste

Haastamme kaikki torjumaan yhdessä jättipalsamia

kitkemällä sen pois ennen kukintaa!

 

 

Jättipalsami - haitallinen vieraslaji

kuva: 4H
kuva: 4H
kuva: 4H
kuva: 4H
kuva: Terhi Ryttäri, SYKE, CC-BY-NC-4.0
kuva: Terhi Ryttäri, SYKE, CC-BY-NC-4.0

 

Klikkaamalla näät suuremman kuvan!

Jättipalsami on Suomen luonnossa leviävä haitallinen vieraslaji, joka tukahduttaa runsailla kasvustoillaan alueiden alkuperäistä kasvillisuutta. Kasvi on yksivuotinen ja leviää siemenistä. 

 

1. Kaikki kitkemään!

Voit auttaa torjumaan jättipalsamin leviämistä kitkemällä sen ennen kuin kasvi ehtii kukkia ja muodostaa uusia siemeniä. Kitkeminen on turvallista ja helppoa. Jättipalsami irtoaa maasta juurineen suhteellisen helposti nykäisemällä. Erityisiä varusteita ei tarvita. Kitkentä on hyvä toistaa samalla paikalla 2-3 kertaa kesässä, ja myös seuraavana vuonna, että koko esiintymä saadaan häviämään.

 

2. Huolehti kasvijätteestä oikein

Kitketyn jättipalsamin, jossa ei ole vielä kukkia tai siemeniä, voi jättää kuivalle paikalle kuivumaan ja maatumaan tai laittaa omaan kotikompostoriin. Märemmässä paikassa kasvi voi juurtua maassa maatessaan uudelleen! Mikäli kasvi on ehtinyt tehdä siemenet, ei sen kitkemistä suositella.

Entä jos kasvissa on jo siemenet? Voit toki yrittää katkoa siemenkotia varovasti jätesäkkiin. Siemeniä sisältävä kasvijäte tulisi viedä huolellisesti jätesäkkiin pakattuna jäteasemalle. Vieraslajien siemeniä sisältävää jätettä ei missään tapauksessa saa kuljettaa esimerkiksi maastoon, sillä näin kasvi leviää aina uusille kasvupaikoille! Myöskään kotikompostori ei välttämättä kuumene riittävästi, että siemenet tuhoutuisivat, ja kompostimullan mukana ne voivat levitä taas uusille kasvupaikoille. Helpoimmalla pääset, kun kitket kasvin jo ennen kuin se kukkii.

 

3. Tule mukaan talkoisiin tai järjestä omat talkoot

Voit tulla mukaan 4H:n järjestämiin talkoisiin tai järjestää omat talkoot vaikka asukasyhdistyksen kanssa. Laita sähköpostia 4H:lle, niin lisäämme tiedon talkoistasi tänne sivuille! ( Katso yhteystiedot. HUOM! Ilmoitukset ennen juhannusta ja kesälomia niin ehditään päivittää tiedot sivuille!)

4H:n järjestämät talkoot kesällä 2020:

  • ti 9.6. klo 10-12 jättipalsamitalkoot Kaskelassa. Kohteena Kaskelan leikkipaikan takainen ojanvarsi. Lähin osoite Peltotie 2, kulku kerrostalon pihan viertä talojen taakse. Kokoontuminen leikkipaikalla kerrostalon takana.
  • ke 10.6. klo 17-20 jättipalsamitalkoot Sointulassa. Kohteena entisen puutarhan alue, erityisesti Kariniityntien länsipuoli. Kokoontuminen Kariniityntien päässä, venerannan parkkipaikalla.
  • UUSI !! ma 15.6. klo 17-19 jättipalsamitalkoot Kaskelassa #2 !! Jatketaan kitkentää. Kohteena Kaskelan leikkipaikan takainen ojanvarsi. Lähin osoite Peltotie 2, kulku kerrostalon pihan viertä talojen taakse. Kokoontuminen leikkipaikalla kerrostalon takana.
  • ti 16.6. klo 17-20 jättipalsamitalkoot Heikkilässä. Kohteena Heikkilänpuiston reunamat, sekä pohjois-, että eteläpuoli. (lähin os. Heikkilänkatu 18, kokoontuminen Heikkilänkadun ja Kulmakadun välisellä kevyenliikenteen väylällä). Huom! Kohteessa ei ole juurikaan tilaa autoille.
  • ke 17.6. klo 10-12 jättipalsamitalkoot Heikkilässä. kts. edellinen.

>> Uusintalkoot suunnitteilla heinäkuun vikalle viikolle Sointulaan, Heikkilään ja Kaskelaan kesän ja jättipalsamin kukinnan etenemisestä riippuen. 

 

Muiden järjestämät talkoot:

 

4. Missä voin kitkeä ja talkoilla?

Kaupungin mailla sijaitsevia esiintymiä saa kitkeä ilman erityistä lupaa! Mikäli löydät esiintymän, joka ei ole kaupungin mailla, kysy lupaa talkoiluun maanomistajalta - tuskin kukaan vieraslajin hävittämistä vastaan on, mutta virallisesti vieraslajin kitkentään tulee olla maanomistajan lupa. Maanomistajan voit selvittää tarkastamlla kiinteistötunnuksen osoitteesta karttapaikka.fi ja soittamalla Maanmittauslaitokseen.(kts. ohje täältä.)

Päivitämme mahdollisuuksien mukaan myös listaa esiintymistä, joilla talkoiluun on jo maanomistajan lupa, mutta talkoiden järjestäjä puuttuu. Tässä muutamia paikkoja näin alkuun:

  • Marjosaarentie 45 pihapiiri ja tontin länsipuolinen vanha peltoalue Mahlianmaalla, kaupungin maata
  • Vallonojan alue Viuhassa, siltä osin kun on kaupungin maata niin lupa on
  •  

 

5. Minne voin ilmoittaa vieraslajeista?

Vieraslajiesiintymät toivotaan ilmoitettavan ensisijaisesti osoitteeseen: vieraslajit.fi.

Vieraslajisivustolle jo ilmoitettuja kohteita voit tarkastella tästä linkistä.

Valkeakosken esiintymistä voit ilmoittaa myös 4H-yhdistykselle alla olevalla lomakkeella. Muista silti ilmoittaa esiintymä myös valtakunnalliselle sivustolle!

Ilmoita meille jättipalsamiesiintymästä

Tiedoston maksimikoko on 10 Mt.