Ympäristöperhoset

AJANKOHTAISTA:

Tule mukaan kitkemään haitallista vieraslajia jättipalsamia yhdessä 4H-nuorten ja muun talkooväen kanssa!

 

Jättipalsamia on turvallista kitkeä käsin. Homma on simppeliä ja sopii hyvin vaikka jo alakouluikäisille. Tervetuloa siis mukaan vaikka koko perheen voimin!

 

4H tarjoaa talkooväelle vissyt ja mehut ja pientä namia ja nakerrettavaa. Hanskoja löytyy myös järjestäjän puolesta, mutta kannattaa huolehtia itse pitkistä lahkeista ja hihoista ja laittaa vaikka kumpparit niin heinikossa kulkeminen on mukavampaa.

 

Jättipalsamia kitketään kahdella kohteella. Ensisijaisena kohteena on Heikkilänpuisto, jonka läheiselle Vallonjärven luonnonsuojelualueelle jättipalsamin leviäminen yritetään estää. Heikkilänpuistoon on ihmiskitkijöiden avuksi tarkoitus saada myös lampaita palsameita syömään.

 

Toisena talkookohteena on Sointulan entinen puutarha-alue, jossa palsamia myös on runsaasti.

 

Kitkemme palsamia seuraavasti:

 

ti 14.6. klo 9-13 Heikkilä
ke 15.6. klo 9-13 Sointula
to 16.6. klo 9-13 Heikkilä

 

ti 12.7. Heikkilä
ke 13.7. Heikkilä
to 14.7. Sointula

 

Tapaamispaikat:

 

Heikkilä: Lähin os. Kulmakadun ja Haapasaarenkadun risteys.

 

Sointula: Veneranta Kariniityntien päässä. Puutarhalle pääsee venerannan parkkipaikalta lähtevää polkua.

 

 

Talkoot ovat osa 4H-yhdistyksen Niityltä pihaan hanketta, joka saa Leader-tukea Pirkan Helmeltä Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta.

Tervetuloa mukaan!


Mikä Ympäristöperhoset?

Nuoria työllistävässä Ympäristöperhosten toiminnassa nuoret  innostavat ja kannustavat ihmisiä toimimaan ja toimivat myös itse ympäristön puolesta monin eri tavoin.

Toiminnan teemoina ovat mm. roskaaminen ja roskien lajittelu, ilmastonmuutokseen vaikuttaminen sekä luonnon monimuotoisuus ja vieraslajien torjunta. 

Tavoitteena on työllistää nuoria erilaisiin ympäristön hyväksi tehtäviin töihin ja tarjota mahdollisuuksia vaikuttaa itse tekemällä.

 

Mitä kaikkea Ympäristöperhoset tekee?

 

Nuorten Ilmastotiimi

Aloitamme keväällä 2021 avoimen ryhmän ilmastovaikuttamisesta kiinnostuneille nuorille. Ryhmä vaikuttaa itse haluamallaan tavalla ilmastonmuutokseen, järjestää esim jonkin tempauksen tai ottaa yhteyttä päättäjiin. Mukaan voivat tulla kaikki vaikuttamisesta kiinnostuneet nuoret, yläkouluikäisistä ylöspäin. Tule mukaan vaikuttamaan! Yhdessä saadaan aikaan enemmän!

 

Vaikuta Itte -ilmasto-oppitunnit yläkouluille

Vuonna 2020 kehiteltiin yhdessä ilmastovaikuttamisesta kertova oppitunti yläkouluille. Oppitunnin osana on haastatteluvideoita, joilla mm. kansanedustaja ja kansalaisaktivistit kertovat erilaisista tavoista vaikuttaa itse ilmastonmuutosasioissa. Ympäristöperhoset pitävät oppituntia ysiluokille, koko ikäluokalle vuosittain. Oppitunti on laadittu osana 4H:n Perhosefekti -hanketta.

 

Täyttä roskaa! - jäteoppitunnit alakouluille

Ympäristöperhoset pitävät jätteen vähentämiseen ja roskien lajitteluun keskittyvää, innostavaa ja toiminnallista "Täyttä roskaa!" -oppituntia Valkeakosken 4.-luokille ja nelosten yhdysluokille. Oppitunnilla opitaan jätteiden lajittelusta ja pohditaan myös jätteen vähentämistä. Oppitunnin materiaali on laadittu yhdessä nuorten kanssa osana 4H-yhdistyksen Ympäristöperhoset-hanketta.

 

 

Vieraslajien torjunta eli Jättipalsamitalkoot

Kitkemme ja kannustamme muitakin kitkemään haitallista vieraslajia jättipalsamia. Tule mukaan kesäisiin talkoisiin tai järjestä omat!

 

Roskakävelyt & Roskankeräystempaukset

Haastamme ihmisiä mukaan roskakävelyille ja tekemään omatoimisia roskankeräyskävelyitä erityisesti keväisin. Järjestämme  roskankeräystempauksia alakouluilla ja lainaamme roskankeräyspihtejä esim. koululuokkien omia roskankeräystempauksia varten. Kysy 4H-yhdistyksestä pihdit lainaan!

 

Roskankeräyspalvelu

Voit tilata Ympäristöperhoset avuksi erilaisten ulkoalueiden siistinä pitämiseen. Katso lisää täältä. Työnäytteenämme toimii Työväen musiikkitapahtuman aamuinen roskienkeruu - ei mikään pieni homma.

 

 

 

Ympäristöperhosten toimintaa kehitetään vuosina 2018-2019  Ympäristöperhoset-hankkeessa ja vuosina 2020-2021 Perhosefekti-hankkeessa. Vuosina 2022-2023 toimintaa kehittää Niityltä pihaan -hanke.