LIIKETILA

Hanke on päättynyt.

LIIKETILA on Valkeakosken 4H-yhdistyksen yrittäjyyskasvatushanke, jossa luodaan tilaa ja tukea nuorten harjoitusyritystoiminnalle ja laitetaan ideat liikkeelle. Hankkeen tarkoituksena on tarjota oikea liiketila nuorten harjoitusyritysten käyttöön, tukea nuoria pop up -yrityksen ideoinnissa, perustamisessa ja pyörittämisessä ja kehittää alueen yrityskasvatustyötä yhteistyössä oppilaitosten kanssa. Hankkeen kesto on 1.1.2016 - 31.6.2017.

 

Tausta ja tavoite

Valkeakoskella perustetaan vuosittain kymmeniä nuorten NY- ja 4H-yrityksiä yläkouluilla, lukiolla, ammattiopistolla ja 4H-yhdistyksen toimesta. Pelkästään 4H-yritystoiminnassa oli vuonna 2014 mukana yhteensä 43 nuorta, jotka pyörittivät omaa harjoitusyritystään yksin tai ryhmässä. Harjoitusyritystoiminta on tärkeä osa nuorten työelämäkasvatusta ja oman tulevan uran pohdintaa. Siinä nuoret voivat kokeilla yrittäjyyttä ohjatusti ja saada samalla pienimuotoisia tienestejä. Usein Valkeakoskella perustetut nuorten yritykset ovat olleet menestyneitä, ja yrityskurssit haluttuja valinnaisia kouluissa.

Yritystoiminnalle ei kuitenkaan ole tarjolla minkäänlaista tilaa. Useimmat nuorten yritykset toimivat kouluilla, nuorten kotona tai vievät palveluitaan asiakkaiden luokse. Esimerkiksi kahvila- tai ravintolatyyppisen toiminnan tai minkään muunkaan tilaa vaativan harjoitusyritystoiminnan aloittaminen ei nuorille ole tällä hetkellä mahdollista.

Hankkeen tavoitteena on tuoda nuorille mahdollisuus oman liiketilan käyttöön. Hankkeessa nuoret perustavat tilaan omia pop up -yrityksiään joko osana kouluissa perustamiensa harjoitusyritysten toimintaa tai pelkästään hankkeen tuella. Pop up -toiminnan ideana on, että toiminta on tilapäistä. Näin nuorten toiminnalle on helppoa määritellä etukäteen tietty ajanjakso, jolla toiminta on käynnissä ja nuorten on näin myös helpompaa sitoutua toimintaan. Näin tilaa on helppoa jakaa myös useammille sitä tarvitseville nuorille.

Hankkeessa nuorille järjestetään konkreettisen tilan lisäksi koulutusta, ohjausta ja tukea oman pop up -yrityksen pyörittämiseen ja pyritään laittamaan myös nuorten ideat liikkeelle. Tarkoituksena on kehittää uudenlaisia koulutusmuotoja olemassaolevien yrityskoulutusten lisäksi yhteistyössä yrityskasvatusta tekevien tahojen kanssa.

 

4H- yritys lyhyesti:

  • Yksin tai kavereiden kanssa
  • 13-28 vuotiaille
  • 4H- yritys on ihan oikea yritys!
  • Nuori liittyy paikallisen 4H- yhdistyksen jäseneksin (Jäsenmaksu 30e/vuosi) 
  • Nuori tekee suunnitelman 4H- yrityksensä toiminnasta kirjallisena
  • 4H- yrityksen myynti voi olla 50e- 6000e/vuosi
  • Nuori pitää yksinkertaista kirjaa 4H- yrityksensä menoista ja tuloista, sekä ottaa kaikki kuitit talteen.
  • Toimintakertomus ja talousraportti yrityksen toiminnasta 4h- yhdistykselle vuoden lopussa.
  • 4h- yritykselle on räätälöity vapaaehtoinen vastuuvakuutus. Vakuutuksen hinta on 30e/vuosi (v.2013) Kaikissa yrityksissä ei vastuuvakuutusta tarvita, mutta etenkin palveluita myyvissä yrityksissä riskit on hyvä kartoittaa ja harkita vakuutuksen ottamista.
  • Nuori voi toimia 4h- yrittäjänä haluamansa ajan ja toiminnan voi lopettaa koska tahansa ilmoituksella omaan 4h- yhdistykseen. 

 

 

 

Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto

Eurooppa investoi maaseutualueisiin